You are currently viewing Pogled na drugu ExcellMater školu

Pogled na drugu ExcellMater školu: put od klinike do laboratorije i natrag

Druga ExcellMater škola “Bioaktivni i nanokompozitni hidrogelovi za lečenje rana” uspešno je održana od 15. do 20. januara 2024. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu sa 50 učesnika, uključujući i 11 studenata doktorskih studija koji su savladali sve zahteve škole i položili završni ispit. Predavači su bili iz partnerskih institucija u projektu ExcellMater, kao i dva gostujuća predavača: prim. dr med. Javorka Marković Delić i dr Vera Tiodorović sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu u Nemačkoj. Škola je predstavila ceo put od kliničkog problema hroničnih rana, fundamentalnih svojstava i metoda karakterizacije hidrogelova, do naprednih kompozita, metoda 3D štampanja i bioštampanja, a završena je pregledom regulative o medicinskim uređajima i fazama razvoja medicinskih proizvoda sa fokusom na obloge za rane.

Među svim veoma zanimljivim predavanjima koje su polaznici škole ocenili najvišim ocenama, može se izdvojiti nekoliko tema o kojima studenti i istraživači TMF nemaju mnogo prilike da čuju. Hronične rane i kliničke metode lečenja svakako predstavljaju takvu temu, koju su detaljno prikazale kliničarke prof. dr Paola Savoia i prim. dr med. Javorka Marković Delić. Još jednu nesvakidašnju temu uvela je dr Vera Tiodorović predstavljajući pristupe bioštampanju obloga za rane na svemirskim stanicama. In vivo studijama na životinjama bavila se dr Karolina Konstant (Caroline Constant) koja je detaljno objasnila kako treba proceniti potrebu i alternative za ove studije i u slučaju da su ove studije neosporno potrebne, kako ih treba izvesti uz poštovanje 3R principa (engl. Replace, Reduce, Refine, zameni, smanji, poboljšaj). Uz novine u propisima o medicinskim uređajima i medicinskim proizvodima za napredne terapije koje je predstavio prof. dr Majkl Gasik (Michael Gasik), temu koja još uvek istraživačima na TMF predstavlja poteškoće u svaladavanju, dr Andrea Montali je predstavio faze prevođenja tehnologija u medicinske proizvode u industriji. Konkretno, naglasio je potrebu za analizom kliničkih potreba, merljivih dobrobiti za pacijente i društvo, kao i poslovnog modela koji treba da bude profitabilan i održiv, a zatim je prikazao ceo proces razvoja proizvoda uz opis ključnih elemenata. Studenti su imali priliku da predstave svoje rezultate istraživanja u okviru poster sesije, dok su školske aktivnosti uključile i timski rad na domaćim zadacima. Naime, svakom studentskom timu je dodeljena tema vezana za tematiku škole koju je trebalo da obrade u kratkoj prezentaciji. Tako su na kraju škole, tri tima predstavila najnovije trendove u razvoju različitih vrsta bioaktivnih biomaterijala namenjenih za tretman rana. Škola je završena ispitom koji se sastojao od upitnika sa više ponuđenih odgovora i dodelom sertifikata uspešnim studentima o položenom predmetu nivoa doktorskih studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu od 2 ESPB.

Drugu ExcellMater školu su svi učesnici ocenili kao atraktivnu, dinamičnu i interaktivnu, dok su studenti izrazili zadovoljstvo stečenim znanjem.

Pogledajte kratak video o utiscima učesnika škole na ExcellMater YouTube kanalu!

Prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF, i prof. dr Bojana Obradović na otvaranju Škole

Publika

Gostujući predavači: prim. dr. med. Javorka Marković Delić i dr Vera Tiodorović

Posterska sesija

Utisci sa prvog dana škole: Rauani Kristila Lopez Francisko (Rauany Cristina Lopes Francisco), doktorantkinja  (klik na sliku iznad da bi ste pristupili videu)

Utisci sa prvog dana škole: dr Vukašin Ugrinović, naučni saradnik, i Jelena Petrović, doktorantkinja (klik na sliku iznad da bi ste pristupili videu)

Pogledajte kratak video u kome doktorantkinje Milena Stevanović i Nina Tomić predstavljaju svoja istraživanja u toku posterske sesije.

Оставите одговор