You are currently viewing Izveštaj sa konferencije – ExcellMater2024

ExcellMater konferencija: naučni događaj u oblasti biomaterijala i biomedicine, razmena iskustava i druženje u modernom ambijentu Naučno-tehnološkog parka u Beogradu

Međunarodna konferencija „ExcellMater Conference 2024: Innovative biomaterials for novel medical devices“ je sa uspehom održana od 10. do 12. aprila 2024. g. u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu kao završni događaj ExcellMater projekta. Glavni organizator je bio Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu (TMF), a partnerske organizacije Univerzitet Istočnog Pijemonta u Italiji (UPO), Univerzitet Alto u Finskoj (AALTO) i AO instituu Davos u Švajcarskoj (ARI) su učestvovale u koncipiranju naučnog sadržaja konferencije. U nekoliko sesija bili su prikazani najnoviji rezultati u oblasti inženjerstva biomaterijala i to posebno za primenu u regenerativnoj medicini i tkivnom inženjerstvu, u sistemima za testiranje antitumorskih lekova, oblogama za rane, antimikrobnim medicinskim sredstvima, kao i za primenu u ortopediji i stomatologiji. Konferencija je okupila oko 100 učesnika i gostiju iz 14 zemalja sa preko 70 predstavljenih radova publikovanih u časopisu Hemijska industrija. U okviru 3 ExcellMater sesije predstavljeni su rezultati dobijeni u toku projekta sa posebnim akcentom na mlade istraživače koji su prikazali zajednička istraživanja u toku poseta partnerskim institucijama u obliku dinamičnih kratkih predavanja i postera. Mladi istraživači su takođe imali priliku da učestvuju u takmičenju za najbolju prezentaciju pred komisijom u sastavu prof. Andrea Kokis (UPO), prof. Đorđe Veljović (TMF), dr Jovana Zvicer (TMF) i prof. Silvija Sprijano (Politehnički univerzitet u Torinu, Italija). Čestitamo Nataliji Stojanović (Univerzitetska bolnica u Ahenu, Nemačka) za najbolju usmenu prezentaciju, Jeleni Petrović (TMF) za najbolju kratku prezentaciju i Fari Daou i Rani Zarean Hafdaran (UPO) za najbolju postersku prezentaciju!

Na konferenciji su prikazani rezultati i dva evropska projekta “Precision medicine for musculoskeletal regeneration, prosthetics, and active ageing – PREMUROSA” (GA 860462) i “Antimicrobial Integrated Methodologies for orthopaedic applications – AIMed” (GA 861138) finansiranih u okvirnom programu Evropske unije Horizont 2020. U okviru tih sesija su predstavljena najnovija istraživanja u oblasti bioaktivnih ortopedskih i dentalnih implantata odnosno metodologija za funkcionalizaciju biomaterijala u pogledu antimikrobne aktivnosti koja su veoma relevantna i za temu projekta ExcellMater tako da su privukla značajnu pažnju učesnika konferencije.

Prvog dana konferencije je organizovan i okrugli sto posvećen iskustvima u pripremi i administraciji “Twinning“ projekata u okviru programa Horizont 2020 odnosno Horizont Evropa dok su prijavljeni učesnici za ovu sesiju prikazali svoje projekte kao posterske prezentacije. Prisutni su mogli da se obaveste o smernicama za koncipiranje ove vrste projekata, kao i o dobrim praksama rukovođenja projektima.

Najzad, savremeni ambijent Naučno-tehnološkog parka smeštenog u Zvezdarskoj šumi je omogućio učesnicima prijatnu atmosferu za upoznavanje i druženje u pauzama konferencije.

Konferencija predstavlja značajan naučni događaj u oblasti biomaterijala i biomedicine ali i korisnu promociju Beograda i lokalne naučne zajednice kao dobrog organizatora naučnih skupova i gostoljubivog domaćina.

Učesnici ispred zgrade Naučno-tehnološkog parka Beograd prvog dana konferencije

Prof. Petar Uskoković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu na otvaranju konferencije

Prof. Gordana Vunjak-Novaković, Univerzitet Kolumbija

Publika na otvaranju konferencije

Mladi istraživači: Rana Zarean Hafdaran (Univerzitet Istočnog Pijemonta „Amedeo Avogadro“, Italija), Nina Tomić (Institut tehničkih nauka SANU), Alesandro Kalogero Skalia (Univerzitet Istočnog Pijemonta „Amedeo Avogadro“, Italija), Ivana Banićević i Mia Milošević (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu), Mari Laluka (Politehnički univerzitet u Torinu, Italija) i Jelena Petrović, Tamara Matić i Marija Milivojević (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu)

Dodela nagrada za najbolje prezentacije: prof. Silvija Sprijano (Politehnički univerzitet u Torinu, Italija), prof. Đorđe Veljović i prof. Bojana Obradović (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu), nagrađena Natalija Stojanović (Univerzitet u Ahenu, Nemačka) za najbolju usmenu prezentaciju i dr Jovana Zvicer (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu)

Okrugli sto o „Twinning“ projektima. Panelisti: prof. Lia Rimondini (Univerzitet Istočnog Pijemonta „Amedeo Avogadro“, Italija), prof. Dejan Bezbradica (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu), dr Ivana Gađanski (institut BioSens) i prof. Bojana Obradović (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu)

Upravni odbor projekta ExcellMater: prof. Mauro Alini (AO Institut Davos, Švajcarska), prof. Lia Rimondini (Univerzitet Istočnog Pijemonta „Amedeo Avogadro“, Italija), prof. Majkl Gasik (Univerzitet Alto, Finska) i prof. Bojana Obradović (Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu)

Više slika može se naći na https://www.excellmater2024.tmf.bg.ac.rs/gallery/

Оставите одговор