You are currently viewing Osvrt na ExcellMater seminar i PREMUROSA letnju školu: pogledajte atmosferu i utiske

U periodu od 20. do 24. juna 2022. g. tim ExcellMater projekta je imao priliku da organizuje zajednički seminar i letnju školu i ugosti predavače i doktorande sa projekta PREMUROSA na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Događaju je prisustvovalo preko 60 učesnika i mogao je da se prati i uživo preko interneta. Ceo program se može videti ovde  =

Prvi deo programa je bio posvećen seminaru “Regulations and clinical utilization of novel biomaterials” koji je okupio, pored učesnika projekta ExcellMater, i studente doktorskih studija TMF, doktorande i profesore iz inostranstva, kao i goste iz partnerskih naučnih institucija, industrije i Privredne komore Srbije. Pored predavanja u oblastima regulative o medicinskim sredstvima i primeni biomaterijala u kliničkoj praksi, seminar je obuhvatio i obilazak laboratorija i upoznavanje sa istraživačkim grupama na TMF koje se bave razvojem novih biomaterijala. Na kraju seminara, organizovana je posterska sesija u okviru koje su studenti doktorskih studija TMF i doktorandi angažovani na projektu PREMUROSA imali priliku da predstave svoja istraživanja i naučne rezultate i da razmene iskustva i ideje. Posećenost i interesovanje za seminar su ukazali na važnost ove teme za naučnu zajednicu u Srbiji i posebno za mlade istraživače radi uspešne translacije rezultata istraživanja do praktične primene u medicini.

Pogledajte atmosferu na seminaru u sledećem videu – 

Drugi deo događaja, održan 22. i 23. juna, bio je posvećen letnjoj školi projekta PREMUROSA sa fokusom na oblast razvoja i primene biomimičnih bioreaktora. Predstavljeni su osnovni principi dizajna i upotrebe ovih bioreaktora za inženjerstvo različitih tkiva, kao i neki najnoviji pravci razvoja bioreaktora za gajenje tkiva hrskavice i intervertebralnog diska. Ova tema je dopunjena i osnovama matematičkog modelovanja i simulacije, kao i principima nanoindentacije i demonstracijom rada nanoindentera. Predavači su bili sa Tehnološko-metalurškog fakulteta i projekta PREMUROSA, pri čemu je pored predavanja organizovana i praktična obuka studenata za sterilan rad i sklapanje protočnog bioreaktora “3D Perfuse” (Inovacioni centar TMF, Beograd). Pogledajte kako je to izgledalo i objavu Mari Laluke, jedne od 13 studenata doktorskih studija angažovanih na projektu PREMUROSA

Poslednji dan programa bio je posvećen radionici o naučnoj komunikaciji koju je vodila dr Saša Novak iz organizacije “Znanost na cesti” koja je partner na projektu PREMUROSA uz novinarku Petru Prešern. Na radionici su studenti bili uključeni u interaktivne vežbe predstavljanja svojih istraživanja različitim sagovornicima i putem različitih medija, a na kraju je organizovana i “konferencija za novinare” na kojoj je učestvovala i novinarka dnevnog lista Danas Kristina Bondžulić. Radionica je pokrenula više pitanja o pogledima na nauku danas iz različitih uglova, pružila uvide o razumevanju i nerazumevanju naučnog jezika u široj javnosti, načinima i nivoima komunikacije naučnih rezultata i pobudila živu diskusiju učesnika. Za sve prisutne bilo je to veoma korisno ali i zabavno iskustvo.

Pogledajte Kristinin prikaz događaja objavljen u listu Danas – https://www.danas.rs/vesti/drustvo/opusti-se-i-pricaj-o-nauci-veza-javnosti-i-nauke-vazna-je-za-bolje-drustvo/

Pored zvaničnog programa, tim ExcellMater projekta je organizovao različite društvene aktivnosti kao što su druženja uz kafu i na svečanoj večeri, poseta Muzeju Nikole Tesle, obilazak Beograda uz vodiča ali i posebno iznenađenje, rekreativni trening azijskog veslanja u velikim čamcima u klubu Beodragons (https://beodragons.rs/) na Adi Ciganliji. Ovaj događaj je naročito pobudio timski duh i zbližio doktorande učesnike projekata ExcellMater i PREMUROSA.

Pogledajte kako je izgledao događaj na Adi Ciganliji – 

Uz to, grupa za biomedicinsko inženjerstvo TMF je imala priliku da zabavi mlađe goste jednostavnim eksperimentima u laboratoriji. Ponovo smo pokazali da je nauka zanimljiva i uzbudljiva, a možda smo dobili i nekoliko budućih talentovanih i posvećenih naučnika.

Na kraju programa učesnici su dobili sertifikate o učešću ali se nadamo da su poneli i mnogo više od toga, nova znanja i veštine, ali i lepe utiske iz Beograda i nova prijateljstva i poslovne veze.

Pogledajte prikaz događaja na internet stranici projekta PREMUROSA – https://premurosa.eu/news/

Оставите одговор