You are currently viewing Stigli su prvi gostujući studenti na TMF!

Studenti doktorskih studija Ksenija Menšik i Alesandro Kalođero Skalia sa Univeriteta u Istočnom Pijemontu “Amedeo Avogadro” u Italiji na studijskom su boravku na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Grupi za biomedicinsko inženjerstvo.

Ksenija je angažovana kao doktorand na projektu „Precision medicine for musculoskeletal regeneration, prosthetics, and active ageing – PREMUROSA” (GA no. 860462; https://premurosa.eu/) i radi istraživanja pod mentorstvom prof. Lie Rimondini. U okviru projekta ostvarena je saradnja sa Ivanom Banićević, doktorantkinjom na Tehnološko-metalurškom fakultetu pod mentorstvom prof. Bojane Obradović tako da je planiran zajednički rad u okviru uzajamnih poseta. Tokom boravka u Beogradu, Ksenija je ovladala primenom protočnih bioreaktora u 3D in vitro ćelijskim modelima, a prenela je svoje znanje i metodu o gajenju sferoida. „Za sada veoma korisno i prijatno iskurtvo. Očarana sam Beogradom i ljubaznošću kolega iz laboratorije.“ – kaže Ksenija.

Alesandro boravi na Tehnološko-metalurškom fakultetu u okviru projekta ExcellMater sa ciljem da ispita svoje uzorke na bazi gelanske gume i različitih punilaca, namenjenih za inženjerstvo tkiva hrskavice, u fiziološki-relevantnim uslovima u bioreaktoru sa dinamičkom kompresijom. O svom borakvu Alesandro kaže da se susreo sa različitim izazovima. Rad sa biomimičnim bioreaktorima se pokazao zahtevnijim od očekivanog, ali je zato naučio mnogo o karakterizaciji biomaterijala u fiziološki relevantnim uslovima.

Saradnja između različitih laboratorija i istraživačkih grupa doprinosi uzajamnom napretku i pomera granice razvoja biomaterijala ka tržištu i finalnoj primeni kod pacijenata, a to je upravo čemu stremimo u okviru ExcellMater projekta.

Alesandro testira biomimični biorektor sa dinamičkom kompresijom

Ksenia (ispred) i Ivana (iza) pripremaju ćelijsku kulturu u Laboratoriji za biomedicinsko inženjerstvo

Alesandro i dr Jovana Zvicer razgovaraju o preliminarnim rezultatima karakterizacije biomaterijala u bioreaktoru sa dinamičkom kompresijom

Ksenia postavlja protočni bioreaktor

Оставите одговор