You are currently viewing Radionica o upravlјanju projektima

Značajan doprinos Radionice o upravljanju projektima na Tehnološko-metalurškom fakultetu

Uspešno pisanje predloga projekata, kao i menadžment i administracija projekata zahtevaju ne samo adekvatne veštine istraživača već i značajnu organizacionu podršku same institucije. U zemljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju uključujući i Srbiju to predstavlja priličan izazov tako da je za projekte u pozivu “Twinning” preporuka da posebno obrade ovaj problem u instituciji koja je koordinator projekta. Upravo sa ovim ciljem su projekti ExcellMater i TwinPrebioEnz organizovali Radionicu o upravljanju projektima održanu na Tehnološko-metalurškom fakultetu od 7. do 9. februara 2023. g., koja je uključila raznovrsne interaktivne aktivnosti. Više od 50 učesnika je imalo mogućnost da pripremi koncepte predloga projekta o svojim istraživanjima i da ih pošalje prof. Mauru Aliniju (AO Institut Davos) i prof. Majklu Gasiku (Univerzitet Alto) radi pregleda i komentara. Posle uvodnog predavanja prof. Alinija o hipotezama, ciljevima i doprinosima projekta, vođena je diskusija o poslatim konceptima predloga projekata pri čemu su autori dobili korisne komentare i sugestije od gostujućih profesora i publike. U popodnevnom terminu prvog dana Radionice organizovana je posterska sekcija koja je obuhvatila više od 40 postera na kojima su predstavljeni projekti ExcellMater i TwinPrebioEnz, zatim partnerske institucije i individualni naučni rezultati posebno se fokusirajući na mlade istraživače.

Radionica je u toku narednog dana nastavljena predavanjem prof. Gasika o procesu recenzije predloga projekata sa naglaskom na tačku gledišta recenzenta, a zatim prezentacijom Patricije Hogisto (Univerzitet Alto) sa detaljnim opisom menadžmenta projekta odobrenog za finansiranje. Trećeg dana, učesnici Radionice su imali priliku da čuju o grafičkom predstavljanju određenih komponenti projekta od Luke Mesters (Medicinski centar univerziteta Radboud) i da rade u timovima na crtanju odabranih primera primenom komercijalnog programskog paketa (BioRender).

Prof. Elen van den Bogard (Medicinski centar univerziteta Radboud) je zatim prikazala praksu i administrativnu podršku Medicinskog centra univerziteta Radboud za uspešnu pripremu projekata, kao i za menadžment i administraciju projekata. Učesnicima Radionice koji su pripremili koncepte predloga projekata je ponuđeno da isprave svoje predloge prema dobijenim sugestijama i da dodaju grafički prikaz neke od komponenti projekta, a zatim da taj materijal pošalju prof. Aliniju i prof. van den Bogard na pregled i eventualne dodatne komentare.

Radionica je završena okruglim stolom o iznalaženju najboljih praksi za pomoć istraživačima na Tehnološko-metalurškom fakultetu da uspešno konkurišu za finansiranje istraživanja iz nacionalnih i međunarodnih fondova. Dekanat Fakulteta je nedvosmisleno podržao Radionicu učešćem dekana prof. Petra Uskokovića i prodekanke prof. Mirjane Kijevčanin na okruglom stolu i koncipiranjem strategije za institucionalnu podršku istraživačima. Pri tome, rukovodstvo Fakulteta planira postavljanje osobe zadužene za informisanje o tekućim pozivima za predlaganje nacionalnih i međunarodnih projekata, kao i za tehničku proveru predloga projekata. Takođe, ustanovljen je plan da se formira tim iskusnih naučnika na TMF koji će organizovati specijalizovane treninge i seminare povezane sa svojim iskustvima u pripremi određenih vrsta projekata. Najzad, predloženo je da se u okvuru sledeće dve ekspertske posete sa Univerziteta Alto organizuje seminar posvećen odabranim temama u vezi menadžmenta projekata. U celini, Radionica je pokazala veliki interes istraživača ali i rukovodstva Fakulteta za konkretne mere za povećanje kapaciteta i veština istraživača za uspešnu pripremu i administraciju projekata.

Pogledajte video koji prikazuje dešavanja na Radionici

Оставите одговор